Produkty

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to koncentrat powyskiwany z pomidorów, pozbawiony wody oraz poddany pasteryzacji w celu utrwalenia go i przedłużenia jego daty ważności.

Powstaje niemal z samych pomidorów, jednak często do gotowych koncentratów dodawane są aromaty i inne warzywa. Przeciery pomidorowe pomimo przetworzenia i obróbki termicznej są bogate w likopen oraz potas.

Bardzo chętnie są stosowane w kuchni do różnych potraw. Po lekkim rozcieńczeniu z wodą można je dodawać do sosów, zup, mięs, a nawet ryb. Świetnie się spisują jako dodatek do past oraz makaronów.

Zobacz artykuł: Czy wiesz jaki sos jest najsłynniejszy na świecie?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
25.0 1.2 0.1 4.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >