Produkty

Sezam

Sezam

Sezam jest to gatunek rośliny oleistej z rodziny połapkowatych, występująca jedynie w uprawie. Uważa się, że sezam pochodzi z Afryki Środkowej, obecnie głównie jest uprawiana w Azji.

Najbardziej pożądanym elementem sezamu są jego nasiona, które mają niezwykły smak oraz aromat.

Sezam może być suszony, gotowany lub prażony. Można go używać w całości lub mielić. Ze względu na smak jest świetnym dodatkiem do sałatek, mięs, dań wegetariańskich i farszów. Najczęściej można go spotkać jako dodatek do pieczywa lub w formie panierki.

Najbardziej popularną potrawą z sezamu jest chałwa.

Zobacz artykuł: Azjatycki grill!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
632.0 23.2 59.9 10.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >