Produkty

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jest to związek chemiczny, który jest używany w kuchni do wypieków.

Soda oczyszczona jest głównym składnikiem proszku do pieczenia. Dodanie jej do ciasta powoduje spulchnienie surowca, a podczas obróbki termicznej lepsze wyrośnięcie.

Proszek do pieczenia jest gotową mieszanką sody oczyszczonej, która można dodawać bezpośrednio do wypieków. Natomiast soda oczyszczona aby poprawnie zadziałała musi być w akompaniamencie produktu o kwaśnym odczynie, ponieważ sama z siebie nie zareaguje odpowiednio.

W sytuacji gdy chcemy dodać sodę, zamiast proszku musimy trzymać się proporcji, że na jedną łyżeczkę proszku do pieczenia przypada ¼ łyżeczki sody. Do ciasta należy dodać wówczas miód, maślankę, śmietanę, jogurt lub sok z cytryny.

Zobacz artykuł: Sposoby na idealne ciasto!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >