7 zasad zdrowego smażenia

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu.

Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat.

1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę
2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa). Do krótkiego smażenia najlepszej sprawdzą się oleje: palmowy, rzepakowy, ryżowy albo kokosowy.
3. Trzeba sprawdzić na etykiecie, czy dany olej zaczyna dymić w temperaturze 230-240 stopni. Taka temperatura zapewnia optymalne smażenie.
4. Po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż ten zacznie lekko dymić
5. Wrzuć wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzuć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty
7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę.

Najważniejsze informacje:

1. Warto zainwestować w patelnię o nieprzywieralnej powłoce.
2. Wybierać oleje dobre do krótkiego smażenia np. olej palmowy, rzepakowy albo kokosowy
3. Mięso smaż zawsze z kilku stron (przewracaj trzy razy).

Zobacz, jakie pyszności można przygotować przy użyciu patelni Florina.

Łosoś w ziołowej marynacie

Składniki

filet ze świeżego łososia (0,5 kg) - opcjonalnie może być mrożony
2 łyżki oliwy z oliwek
tymianek
bazylia
oregano
2 pokrojone zielone papryczki chili
1 cebulka dymka
pół dużego bakłażanu
sól, pieprz do smaku
plasterki cytryny, listki bazylii (do dekoracji)

Przygotowanie

Filet z łososi umyć i osuszyć. Pokroić na części. Oliwę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną 1 zieloną papryczkę chilii i cebulkę. Łososia włożyć do marynaty i odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Smażyć na patelni teflonowej lub grillowej. W czasie smażenia dodać pokrojoną na małe kawałki papryczkę chili i plastry wcześniej posolonego bakłażanu. Udekorować listkami bazylii i plasterkami cytryny.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1