Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto. A do tego atrakcyjny kształt świnek.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.
Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.
Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.