Do góry

Desery Przepis na:

Adwentowe półksiężyce

Desery

Autor: KuchniauPoli

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 162

Dodano: 01.01.2017

Odsłon: 871

Vanillekipferl austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o migdałowym smaku z dodatkiem wanilii. Półksiężyce pieczone w czasie Adwentu choć wspaniale smakują o każdej porze roku. Kruche, a zarazem delikatne i pyszne ciasteczka.

Składniki

  • masło 200 g
  • migdały 100 g
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier puder 3/4 szkl
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szkl
  • aromat migdałowy
  • ziarenka z laski wanilii
  • ponadto cukier puder + cukier wanilinowy do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Migdały najlepiej przygotować dzień wcześniej lub użyć gotowych, mielonych. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na parę minut. Następnie odcedzamy i ściągamy skórkę, dokładnie osuszamy i odstawiamy na parę godzin. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Migdały przekładamy do młynka lub malaksera i mielimy. Laskę wanilii przepoławiamy i wydrążamy ziarenka. Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do uzyskania zwartej kuli ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut. Z ciasta odrywamy po kawałku, pozostawiając resztę w lodówce. Rolujemy wałeczek, który kroimy na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, aż się lekko zarumienią. Ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem z domieszką wanilinowego lub obtaczamy w miseczce z cukrem. Przechowujemy w metalowej puszce lub słoiku do 7-10 dni.

    *Szklanka o pojemności 270 ml

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń