Do góry

Desery Przepis na:

Ajerkoniakowiec

Desery

Autor: kasiula2912

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 40

Dodano: 03.06.2013

Odsłon: 15177

Uwaga - nie dla dzieci! :) Przepis pożyczony od Ewy Wachowicz.

Składniki

  • biszkopt okrągły - śr. 26 cm
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml ajerkoniaku
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania rurek waflowych nadziewanych
> 6 os. 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny - wystudzić,.
    Masło i cukier puder utrzeć na gładką masę; powoli wlać 350 ml ajerkoniaku oraz żelatynę.
    Ważne! Szybko ubić schłodzoną kremówkę. Do ubitej na sztywno śmietany wmieszać masę z ajerkoniakiem.

  2. Biszkopt włożyć do tortownicy o wymiarze 26 cm. woków układamy rurki waflowe tworząc palisadę. Na środek ciasta wyłożyć przygotowaną masę i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce.

  3. Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, gdy nieco wystygnie wymieszać z resztą ajerkoniaku. Wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce 2 godziny.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 04 czerwca 2013 od jakiegoś czasu również "chodzi" za mną placek z ajerkoniakiem :-) Twój wygląd kusząco :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 czerwca 2013 Podoba mi się ten tort , a zwłaszcza jego składniki, biorę do książki i do zrobienia , ale zamiast rurek wezmę podłużne biszkopty :)) Oczywiście punkt zostawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paulina2157 03 czerwca 2013 wspaniale wygląda, nie można się oprzeć .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń