Do góry

Dania główne Przepis na:

ala gołąbki

Dania główne

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1213

Dodano: 18.09.2009

Odsłon: 21322

smaczne danie obiadowe

Składniki

  • Kapusta (pół małej główki)
  • mięso mielone 0,5 kg
  • kasza manna 3 łyżki
  • przecier pomidorowy - puszka
  • kostka rosołowa
  • sól , pieprz, ulubione przyprawy
  • olej
  • Bułka tarta
  • mąka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować, dodać mięso, kaszę mannę, sól, pieprz.wyrobić. Z gotowej masy formować ala gołąbki, obtoczyć w bułce i delikatnie podsmażyć na oleju. Podsmażone gołąbki podlać szklanką wody, wrzucić kostkę rosołową i dusić ok godziny.

  2. W garnku zagotować ok. pół litra wody, wrzucić pół kostki rosołowej, dodać przecier, sól, pieprz (ja dodaję jeszcze ostrą paprykę i trochę bazylii). Zagęścić mąką. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić jeszcze przez 15 minut. Dla leniwych (zapracownaych;)), polecam "Pomysł na spaghetti bolognese" Winiary ( sos rozrobić z wodą i zalac gołąbki, (czasem z braku czasu korzystam z tej alternatywy, też pyszne).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

daniel9819 30 września 2009 Robię podobne tylko zamiast manny daję ryż,są bardzo smaczne.Następnym razem zrobię wg Twego przepisu,pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 24 września 2009 zrobiłam podobne dzis na obiad ,bardzo smaczne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 22 września 2009 Hmm, ciekawy przepis. Koniecznie do spróbowania. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń