Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość szybkie, proste danie, które przypomina mi dzieciństwo. Przepis wg mojej prababci- od niej przyjęło się w domu, że ciatka lukruje się na wypukłej części.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sok wyciśnięty z połowy cytryny, przesianą mąkę i mleko.
Amoniak wsypujemy do garnuszka i zalewamy małą ilością gorącej wody (trzeba uważać bo zapach amoniaku gryzie). Zamieszać i wlać do ciasta. Ciasto wyrobić- powinno lekko odchodzić od ręki i być dość gęste. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, lub dolać mleka.
Ciasto zostawić na ok.10 min. Łyżkę maczać w zimnej wodzie, nabierać ciasto i porcjami kłaść na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Trzeba zostawiać dość spore odstępy i lekko spłaszczać ciastka łyżką, bo mocno rosną. Piec w tem.150-160 stopni przez ok.15 min. Po wystudzeniu polukrować. Mnie wychodzi z porcji ok. 45 szt.