Do góry

Desery Przepis na:

Amerykany

Desery

Autor: amelia1204

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano: 30.01.2011

Odsłon: 10494

Dość szybkie, proste danie, które przypomina mi dzieciństwo. Przepis wg mojej prababci- od niej przyjęło się w domu, że ciatka lukruje się na wypukłej części.

Składniki

  • margaryna, 200 g
  • cukier, 1,5 szkl.
  • jajka, 4 szt
  • mleko, 1,5 szkl
  • sok z cytryny, z połówki
  • amoniak, 3 płaskie łyżeczki
  • mąka, ok.800 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sok wyciśnięty z połowy cytryny, przesianą mąkę i mleko.

  2. Amoniak wsypujemy do garnuszka i zalewamy małą ilością gorącej wody (trzeba uważać bo zapach amoniaku gryzie). Zamieszać i wlać do ciasta. Ciasto wyrobić- powinno lekko odchodzić od ręki i być dość gęste. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, lub dolać mleka.

  3. Ciasto zostawić na ok.10 min. Łyżkę maczać w zimnej wodzie, nabierać ciasto i porcjami kłaść na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Trzeba zostawiać dość spore odstępy i lekko spłaszczać ciastka łyżką, bo mocno rosną. Piec w tem.150-160 stopni przez ok.15 min. Po wystudzeniu polukrować. Mnie wychodzi z porcji ok. 45 szt.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 08 kwietnia 2012 Dodaję do ulubionych, a wypróbuję po świętach . Wtedy rownież wyrażę swoje zdanie , a póki co ocenka na zachętę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 14 marca 2011 Podam mój przepis na lukier. 150g cukru pudru i 2 lyzki wrzącej wody. Całość zmiksować mikserem (z końcówkami do ubijania jajek).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelia1204 31 stycznia 2011 Lukier (jak zresztą dużo innych rzeczy) robię na oko- na tę porcję amerykanów biorę niecałe 0,5 kg cukru pudru, sok z 1/3 cytryny i dolewam tyle przegotowanej zimnej wody, by powstał gęsty lukier- za rzadki będzie spływał z ciastek. Powodzenia:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 31 stycznia 2011 Ciastko mojego dzieciństwa.W prywatnej piekarni,mięciutkie wnętrze i słodki lukier na spodzie ciastka,po prostu pycha.Idzie do ulubionych i w najbliższym czasie do wypróbowania! Dzięki za przepis:):):)Pozdrawiam?/a można prosć o przepis na lukier?/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń