Do góry

Zupy Przepis na:

Angielska zupa cebulowa

Zupy

Autor: FasOlka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 11

Dodano: 04.12.2008

Odsłon: 2459

Przepis został osobiście przeze mnie sprawdzony.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, dodać masło, czosnek i szałwię. Wymieszać, dodać cebulę i pory. Przyprawić odrobina soli i pieprzu. Przykryć garnek pokrywką, zostawiając małą szparkę, Dusić cebulę na małym ogniu przez ok 50 minut, starając się jej nie zrumienić. Zdjąć pokrywkę na ostatnie 20 minut - cebula nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu przemieszać, żeby nic nie przywarło do dna. Cierpliwe powolne duszenie cebuli spowoduje, że będzie ona miała wspaniałą słodycz i aromat, niech nas nie korci żeby przyspieszyć ten etap. W momencie kiedy cebule i pory są już gotowe wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz, i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Jeśli chcemy możemy zdjąć z wierzchu trochę tłuszczu - lepiej zostawić bo dodaje smaku i aromatu. Rozgrzać piekarnik do maksimum, opiec kromki chleba, z obu stron. Nalać zupę do 8 żaroodpornych miseczek i ustawić na blasze. Porozrywać opieczony chleb tak aby kromka pasowała do miseczki jak pokrywka. Ułożyć chleb na wierzchu wciskając go lekko w zupę. Posypać utartym czedarem i pokropić sosem Worcestershire. Skropić listki szałwii oliwa i ułożyć po jednym. Wstawić miseczki na blasze do piekarnika i opieka, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Pilnować by się nie spalił.!! W momencie kiedy ser topiąc się zacznie bulgotać ostrożnie wyjąc blachę i i przenieść ja na stół. Zupa jest gotowa do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń