Do góry

Zupy Przepis na:

Angielski kociołek z warzyw liściastych

Zupy

Autor: FasOlka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 11

Dodano: 04.12.2008

Odsłon: 1515

Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie musztarda.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę włożyć do głębokiego rondla, zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. W momencie kiedy woda zawrze, wyjąc szynkę i odlać wodę - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru soli. Liście laurowe związać, tymianek i łodyżki pietruszki związać w bukiecik. Szynkę włożyć z powrotem do garnka, ziołowy bukiecik i ziarna pieprzu. Zalać wodą szynkę tak, by była zanurzona. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez około półtorej godziny. Dodać marchewkę, fenkuł, szalotki i seler, ziemniaki i rzepki przyprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia gotować na małym ogniu przez około 45 minut, aż wszystko będzie miękkie. Szynkę wyjąc z garnka używając szczypców lub łyżki cedzakowatej i przełożyć do wygrzanej miski. do wywaru włożyć zielone warzywa i brokuły i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprowadzić wywar do smaku i przełożyć zielone warzywa i zielone brokuły do wygrzanej miski. Używając dwóch widelców porozdzielać mięso i warzywa do głębokich talerzy i hojnie polać wywarem. Posypać odłożonymi listkami fenkułu, pietruszki i selera, polać oliwą dobrej jakości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń