Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i prosta szarlotka po angielsku :) Ok 350 kcal w porcji.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 723
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36233
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 401
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 723
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36233
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 401
Składniki
Obieram jabłka, wykrawam gniazda nasienne, kroję w nieduże cząstki. Dodaję połowę cukru, cynamon i ewentualnie rodzynki, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni), niech się prażą.
Przesianą mąkę szybko wyrabiam palcami ze schłodzonym, rozdrobnionym masłem i pozostałym cukrem. Powinna powstać sypka kruszonka. Wyjmuję i odkrywam jabłka (można przemieszać, a młode jabłka powinny szybko zmięknąć), posypuję równomiernie kruszonką i wstawiam do piekarnika na kolejne ok. 15-20 minut albo do zrumienienia kruszonki. Upieczoną 'szarlotkę' podaję od razu na ciepło z lodami. Co mówi smok do smoka przed jedzeniem? "Smocznego" :)