Do góry

Sałatki Przepis na:

Arbuzowa sałatka z fetą

Sałatki

Autor: fRESSKA

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1718

Dodano: 27.01.2008

Odsłon: 5124

Dwie rzeczy czekają Was przed zrobieniem tej sałatki. Po pierwsze- wybór arbuza! Arbuza się nie wącha – arbuza się ostukuje. Nie może być pusty i powinien być w plamy. Arbuzy zawierają aż 91% wody, dzięki czemu są baaardzo odświeżające. Potem sprawdźcie w domu, czy Wasz ocet balsamiczny jest dobrej jakości. Wystarczy wlać na biały talerz trochę octu i spojrzeć, czy widzicie swoje odbicie – jeżeli tak możecie się uśmiechnąć :) - ocet jest doskonały!

Składniki

  • arbuz, 1 szt
  • Feta pokrojona w zalewie olejowej w słoiku, 150 g
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki
  • ogórek zielony duzy, 1 szt
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół bez szczypułki
  • liście miety posiekanej drobno, 2 gałązki
  • minikosteczka przyprawowa Czosnek knorr
  • pieprz i sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wlej do miski ocet i oliwę. Dodaj liście mięty, wymieszaj.

  2. Rozkrusz przyprawę w mini kostkach Czosnek KNORR, wymieszaj całość trzepaczką.

  3. Dodaj do miski fetę (bez oleju) i pomidorki koktajlowe.

  4. Umyj ogórka, wytrzyj go papierowym ręcznikiem. Teraz odkrój mu obie końcówki, nie zdejmuj skórki. Przekrój go wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Odkrój pestki, nie będą ci potrzebne. Pokrój ogórka w słupki i dodaj do miski.

  5. Arbuza przekrój na pół i jeszcze raz na pół. Zdejmij pestki przy pomocy małej łyżeczki (najlepiej jej końcem).

  6. Odkrój, nożem do filetowania ryb (jest on elastyczny), miąższ arbuza od jego skóry.

  7. Teraz przekrój ćwiartki arbuza jeszcze raz na pół. Zdejmij pozostałe jeszcze pestki. I pokrój arbuza w nie za cienkie paseczki. Potem te paseczki na pół. I tak pokrojonego arbuza dodaj do miski.

  8. Wymieszaj sałatkę łyżką. Dodaj sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszaj.

  9. Najlepiej, aby sałatka postała 3-4 godziny, wtedy smaki się przegryzą. Zobaczysz, jak super komponuje się ocet balsamiczny z miętą i fetą. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń