Do góry

Zupy Przepis na:

Azjatycka zupa

Zupy

Autor: DAKINI-TOSKA

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 12.10.2009

Odsłon: 1041

Rozgrzewająca i lekka

Składniki

  • imbir świeży, mały kawałek
  • grzyby MUN, garść
  • pędy bambusa, słoik
  • Pierś kurczaka, 1 podwójna
  • warzywa w paski - mrożonka, 2 opakowania
  • kukurydza, 1 puszka
  • limonka albo cytryna, 1 sztuka
  • sos sojowy, do smaku
  • przyprawa chińska, 1 opakowanie
  • chilli,imbir w proszku,cukier,sól,pieprz, w/g uznania
  • mleczko kokosowe, 1 puszka
  • kostka rosołowa drobiowa,wołowa, 2 kostki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw wlewamy do dużego garnka wodę,stawiamy na gaz. Dodajemy 2 kostki rosołowe, opakowanie przyprawy chińskiej ,trzemy na tarce najdrobniejszej świeży imbir, solimy i pieprzymy do smaku, wsypujemy suszony imbir oraz chilli, dolewamy sosu sojowego i doprowadzamy do wrzenia.

  2. Następnie kroimy pierś kurczaka na małe kawałeczki, wrzucamy do gotującego się wywaru. Grzyby mun zalewamy w osobnym naczyniu gorącym wywarem i odstawiamy na 15 min. Dodajemy do wywaru pędy bambusa i kukurydzę.

  3. Po 15 minutach dodajemy grzyby mun pokrojone w paski, następnie dodajemy 2 opakowania mrożonych warzyw w paski. Gotujemy krótko,aby warzywa się nie rozpadły i były al''dente. Dodajemy trochę cukru, wciskamy sok z limonki albo cytryny.

  4. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i ewentualnie doprawiamy. Zupa powinna być ostra :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń