Do góry

Desery Przepis na:

BABA DROŻDŻOWA LUKROWA

Desery

Autor: Ania704

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 70

Dodano: 13.07.2009

Odsłon: 1012

pyszna babka

Składniki

  • 4 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jaja
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżka oleju
  • rodzynki
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Odlać wodę, rodzynki wysuszyć papierowym recznikiem, obsypać mąką. Drożdże utrzeć z cukrem i jajami. W ciepłym mleku rozpuścić masło i wlać do masy drożdżowej. Dodać mąkę, sól i olej. Ugnieść. Dodać rodzynki, wymieszać. Postawić w cieple miejsce na ~8 godz. do wyrośnięcia. Formę do babki wysmarować olejem i obsypać mąką. Wlać ciasto. Piec 40 min. Piekarnik 170 stopni. ciasto powinno stać w ciepłym miejscu dopóki nie wyrośnie. U mnie ciasto stało w ciepłym piekarniku i rosło około 6 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń