Do góry

Desery Przepis na:

BABA MUŚLINOWA Z LUKREM

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 9571

Coś na Wielkanoc

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i podgrzanym mlekiem. Dodać pół szklanki mąki, przykryć, odstawić na 20 minut. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Dodać drożdże, wanilię i ogrzaną mąkę. Całość wyrabiać około godziny. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto wyrośnie, dodać sklarowane masło (masło trzeba stopić i zdjąć tworzącą się na jego powierzchni pianę). Wyrabiać jeszcze pół godziny. Znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do 2 podgrzanych i posmarowanych tłuszczem form, pozostawić do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175°.

  4. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale mieszając ugotować syrop "do nitki" (kropla syropu spuszczona z łyżki powinna ciągnąć się nitką). Lukier ucierać drewnianą łyżką. Gdy zacznie gęstnieć, posmarować nim babki. Odstawić do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń