Do góry

Desery Przepis na:

Baba podolska

Desery

Autor: czekolada

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano: 17.12.2009

Odsłon: 869

Bardzo stary przepis

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę mąki zaparzyc połową wrzącego mleka,dobrze rozbic,aby nie było grudek.Dodac szklankę chłodnego mleka i dobrze wyrobic i zostawic do ostygnięcia.

  2. Drożdże rozpuścic w reszcie mleka i wlac do zaparzonego ciasta.Rozmieszac razem.

  3. Żółtka utrzec z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie.

  4. Gdy rozczyn podrośnie, dodac żółtka,rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.Ciasto wyrabiac ok 1 godz. Pod koniec wsypac posiekane migdały, wanilie wyskrobaną, rodzynki, wlac kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran i wmieszac pianę z 5 białek.

  5. Ciasto wkładac do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką napełniając je do 1/3 wysokości. Pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok 1 godz w gorącym piekarniku.Wyjmowac po ostygnięciu i lukrowac białą polewą o dowolnym zapachu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

czekolada 27 grudnia 2009 Jeżeli ktoś chce to można zmniejszyc o połowę składniki.Piekłam ja bardzo dawno i jest charakterystyczna.Temperatura pieca najlepsza to ok180 C. Z połowy składników wyjdą dwie małe formy.Proszę nie otwierac pieca przez połowę pieczenia,jaja zawarte w cieście muszą się zciąc.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 grudnia 2009 No faktycznie teraz takich przepisów się nie znajdzie w gazecie, czy niowoczesnej książce kucharskiej. Chętnie spróbowałabym takiej baby. Pozdrawiam i życzę zdrowych i smacznych ŚWIĄT!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń