Do góry

Przekąski Przepis na:

BABA Z MAKIEM I CZEKOLADĄ

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 10159

1 porcja: 251 kcal

Składniki

  • 1 puszka masy makowej
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 50 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • cukier puder do posypania gotowej babki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego do ciast. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać masę makową i wsypać startą czekoladę. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. 3. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch gładko wyrównać. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 175oC. Babkę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć formę, ciasto zupełnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń