Do góry

Przekąski Przepis na:

Baba ziemniaczana

Przekąski

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 95

Dodano: 04.08.2009

Odsłon: 7131

Smaczna jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięska i sałaty

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Jedną cebulę ścieram na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajko (lub jajka), dodajemy od 1 do 3 łyzek mąki, przetarty przez praskę czosnek i przyprawy.

  2. Drugą cebulę oraz mięsko - kiełbasa lub boczek (ja robieęw wersji wegetariańskiej więc z parówkami chilii) podsmażamy na paltelni i wlewamy cała zawartość, razem z tłuszczykiem do masy ziemniaczanej.

  3. Wylewamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości balchy.

  4. Nieraz dodaję odrobine mleka, by baba była jaśniejsza. Po upieczeniu jemy ją na ciepło (wtedy jest dosyć luźna w konsystencji) lub czekam do ostygnięcia i przed podaniem podsmażam na rumiano pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości. Podaję samą z ketchapem lub jako dodatek do dowolnego sosu, mięsa i sałaty. Naprawdę pycha. POLECAM

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 15 kwietnia 2011 Generalnie po tarciu ziemniaków czasem oddziela sie od masy woda, jej ilośc zależy od jakości ziemniaków, jeśli jej jest naprawdę za dużo, a to czesto zdarza się przy starych ziemniakach to troche zlewam łyżką, ale jeśli nie jest jej jakoś niepokojąco dużo to po prostu daje jedną łyżkę mąki, więcej i to wystarczy by zagęścić ciasto.
Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia baby:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 14 kwietnia 2011 Czy ten sos powstały po tarciu ziemniaków wlewasz do masy czy się go pozbywasz?Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń