Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki czekoladowe z gruszką

Desery

Autor: alepysznie

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 146

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 79

Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne.

Składniki

  • Gruszki – 2 szt.
  • Woda – 1/2 szklanki
  • Wino wytrawne – 1 szklanka
  • Cytryna – 1 szt.
  • Brązowy cukier – 1/3 szklanki
  • Cynamon
  • Czekolada – 200 g
  • Masło – 150 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Cukier puder – 150 g
  • Mąka – 180 g
  • Proszek do pieczenia
  • Ekstrakt waniliowy
  • Kakao
  • Chilli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gruszki w syropie:

    Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda z nasionami. W garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia.

  2. Ciasto czekoladowe:

    Włóż do garnka połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz trzy łyżeczki kakao i łyżeczkę przyprawy chilli. Na małym ogniu, cały czas mieszając, roztop wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę. Odstaw z ognia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i ubij na puszystą i gęstą masę. Bezpośrednio przez sitko dodaj mąkę, łyżkę proszku do pieczenia, następnie wlej masę czekoladową i dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystko na jednolitą i gęstą masę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż formę na muffinki papilotkami. Gotową masę na proste babeczki czekoladowe wyłóż do papilotek, a w środek wciśnij kawałek gruszki. Na koniec wstaw do piekarnika i piecz około 18 – 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń