Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Jabłka obierz i pokrój na dużą kostkę, umieść je w rondelku, dodaj wodę i duś pod przykryciem przez 15 minut, nie mieszając. Dodać cynamon, cukier, lekko wymieszać. Kisiel wymieszany z sokiem pomarańczowym dodaj do jabłek i duś jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Do mąki dodaj szczyptę soli, masło pokrojone na kawałki i posiekaj nożem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę, posiekaj. Szybko zagnieć ciasto, przykryj i włóż na 20 minut do lodówki. Foremki do babeczek wysmaruj masłem i wyklejaj ciastem i posyp cynamonem. Piecz je w temp. 200 st. C przez 8 minut.
Wyciągnij babeczki z pieca i nałóż do każdej jabłka. Rozwałkuj kawałek ciasta i wykrój szklanką lub foremką krążki ciasta, połóż po jednym na każdej babeczce. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 st. C i piecz je przez 12 minut. Na każdą babeczkę możesz położyć dla ozdoby migdały lub orzechy. Porcja wystarcza na około 40-45 babeczek. Smacznego! Kwiecień, 2010r.