Do góry

Desery Przepis na:

Babka a'la Murzynek

Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2691

Dodano: 05.04.2014

Odsłon: 13086

Przedświąteczne przygotowania w toku, warto również pomyśleć o świątecznym menu. Dzisiaj proponuję szybką babkę a'la Murzynek, mocno kakaowa, z lekkim kawowym posmakiem, oblana ciemną czekolada. Babka jest wilgotna, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • pół szklaki mleka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Na polewę:
  • 180g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki śmietany 36%
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: w jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    W drugiej misce miksujemy miękkie masło na jasny, puszysty krem. Następnie cały czas miksując wlewamy maślankę, mleko, kawę rozpuszczoną w łyżce mleka i jajka (masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi). Gdy wszystkie składniki się połączą stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach.
    Formę natłuszczamy i podsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce.

    Polewa: czekoladę podgrzewamy w małym rondelku ze śmietaną do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy ciasto.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń