Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 807

Dodano: 10.11.2009

Odsłon: 7314

Szybka w przygotowaniu i bardzo pyszna

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim margarynę i cukry.

  2. Przesiać mąkę, dodać drożdże, mleko, olej, jajka. Wszystko wyrobić mikserem. Dodać namoczone rodzynki wymieszane z odrobiną mąki. Wymieszać i wylać do natłuszczonej foremki.

  3. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godz. w ciepłe miejsce.

  4. Piec ok. 45 min. w temp. 190 st. C.

  5. Polać ulubioną polewą lub lukrem.

  6. Ciasto można też wylać do prostokątnej foremki i posypać kruszonką.

  7. Kruszonka: 0,5 kostki masła + 1 szklanka mąki + 2 łyżki cukru. Masło powinno być lekko schłodzone.

  8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wioleta333 11 listopada 2009 super babeczka ,a jeszcze w białej polewie mniam...........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń