Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa

Desery

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 10.01.2008

Odsłon: 14352

Porcja na ciasto pieczone w formie o średnicy 22 cm.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, drożdże umieścić w zagłębieniu w mące, zalać je mlekiem i posypać niewielką ilością mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Roztopione masło wymieszać z cukrem i solą. Dodawać kolejno jajka i ubijać. Ciasto pokryć płócienną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Wówczas ciasto można powtórnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia- tak przygotowane będzie delikatniejsze. Rodzynki namoczyć na godzinę w rumie. Formę wysmarować tłuszczem, dokładnie posypać bułką tartą i schłodzić aby tłuszcz stężał i bułka tarta się nie osypywała. Ciasto zagnieść z rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową, włożyć je do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wstawić je do piekarnika nagradzanego do temperatury około 200 C i piec około 45 minut. Jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka, należy je wyjąć z piekarnika, odstawić na jakiś czas, po czym wyjąć z formy. Po całkowitym ostudzeniu posypać babkę cukrem pudrem. Ciasta drożdżowe nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego należy spożyć je jak najszybciej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 22 listopada 2008 To jest świetny przepis! Muszę go wyprubować!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń