Do góry

Desery Przepis na:

Babka drozdzowa

Desery

Autor: tatiana

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 1293

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 7148

Zrobilam ja na swieta i wszystkim smakowala.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiej make.Utrzyj drozdze z lyzeczka cukru i rozprowadz w 6 lyzkach letniej wody. Zrob w mace wglebienie wlej drozdze i zasyp je odrobina maki.Odstaw na 30 min. Rozgrzej na patelni maslo,cieple dodaj do maki i drozdzy,dodaj jaja,reszte cukru,szczypte soli.Zagniesc.Odstaw do wyrosniecia na ok 40 min. Piekarnij rozgrzej do 180 st.Ciasto przeloz do wysmarowanej formy z kominkiem sredniej wielkosci.Zoltko roztrzep z lyzka wody posmaruj nim ciasto i piec ok 35 min. Po wyjeciu ciasto polej lukrem.Do cukru pudru wycienij cytryne-zamieszaj,gdy bedzie zbyt geste dodaj odrobine wody.na koniec posypka kolorowa posyp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tatiana 26 marca 2008 ale w sklepach nadal mona kupic,nie przechowywalam tego 20 lat,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń