Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa wg Magdy Gessler

Desery

Autor: kati188

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 07.05.2011

Odsłon: 7513

Pyszna drożdżowa babka pachnąca skórką cytrynową i bakaliami.

Składniki

  • mleko, 1/2 szklanki
  • świeże drożdże, 40 g
  • jajka, 3 całe i 2 żółtka
  • Miękkie masło, 100 g
  • cukier, 100 g
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • bakalie (rodzynki, migdały pokrojone, skórka pomarańczowa), 1/2 szklanki
  • polewa i płatki migdaów do dekoracji.
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1/3 szklanki mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Ubić całe jajka z żółtkami razem z cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczno-cukrową do zaczynu. Dosypać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników (około 5 minut). Dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Dosypać bakalie i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać płatkami migdałów. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń