Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto powinno wyjść wam dobrze...Mi wyszło normalnie , jest bardzo smaczne :):) Smacznego...
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Torebeczki herbaty zalać wrzątkiem <260 ml> i zaparzyć mocną herbatę . Rodzynki wypłukać i zalać herbatą . Gotować ok. 3 minut .Zdjąć z ognia i zostawić na ok . 5 minut , a następnie odcedzić rodzynki.Pozostałą herbate dobrze wystudzić .
Margarynę utrzeć z cukrem (6 łyżek cukru) i , ciągle ucierając , dodawać po 1 ż&oacute;łtku . Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą . Do masy maślano-ż&oacute;łtkowej dodawać na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek) . Cały czas ucierać aż masa będzie jednolita . Rodzynki opr&oacute;szyć mąką ( ! łyżka ) i dodać do ciasta . Wymieszać . Z białek z dodatkiem szczypty soli , ubić pianę . Gdy piana będzie już sztywna , dodać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści . Do ciasta dodać kilka łyżek piany i delikatnie wymieszać , aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji . Dodać kolejne kilka łyżek piany i zn&oacute;w mieszać aż do połączenia się składnik&oacute;w i wtedy dodać pozostałą pianę. Wymieszać.
Piec w foremce babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 60 minut.