Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i szybka w zrobieniu, zawsze się udaje.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Mleko i masło zagotować. Tymczasem mąkę, cukier i kakao wymieszać razem. Zalać gotującym mlekiem i dobrze wyrobić. Na końcu dodać jajko i proszek do pieczenia, olejek migdałowy i dobrze wymieszać Przygotować formę tortową z kominkiem średnica 21 cm. wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną. Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już dobre. Po upieczeniu formę z babką odwrócić do góry dnem zdjąć foremkę, żeby babka odparowała.
To jest wersja podstawowa z czasów kryzysu, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami. Teraz można zrobić bogatszą wersję tego wypieku dodając do ciasta kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki. Na wierzchu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.