Do góry

Desery Przepis na:

Babka kakaowo - makowa

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 808

Dodano: 09.11.2009

Odsłon: 9984

Jest pyszna.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.

  2. Żółtka utrzeć z miękką margaryną. Dodać spirytus i ojej. Chwilkę ucierać.

  3. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Lekko wymieszać.

  4. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak i kilka kropel aromatu migdałowego.

  5. Foremkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do wypieków.

  6. Nakładać na przemian po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta: białe, kakaowe, makowe, następnie w drugim rzędzie: kakaowe, makowe, białe itd. Na szerokości foremki zmieści się po jednej porcji z każdego rodzaju ciasta.

  7. Piec 40 min. w temp. 190 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

  8. Na koniec polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

  9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 stycznia 2012 Trafiłam na to ciasto i od razu poczułam ,że muszę je zrobić.Dodaję do ulubionuch i zrobię przy najbliższej okazji

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniella 20 listopada 2009 wypróbowałam.udała się,była pyszna,dziękuję za przepis i pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 10 listopada 2009 Wygląda wspaniale i pewnie równie dobrze smakuje. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń