Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 572

Dodano: 21.11.2009

Odsłon: 17867

Puszysta, wilgotna, długo zachowuje świeżość

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
  • jajka, 4 szt.
  • majonez np. dekoracyjny Winiary, 4 łyżki
  • cukier+cukier waniliowy (16g) razem, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • ulubiona polewa
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Ubijać białka ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier. Dobrze zmiksować do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.

  2. Dodać 4 łyżki majonezu (bez przypraw) i zmiksować.

  3. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Można dodać jeszcze kilka kropel aromatu cytrynowego, ale nie koniecznie.

  4. Ciasto wylać do wysmarowanej foremki i piec ca 45 min. w temp. 190 st. C

  5. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone.

  6. Po wystudzeniu, polać ulubioną polewą.

  7. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Roxet 11 lipca Zawsze wychodzi, ja robię w podłużnej foremce ale wypróbuję w takiej jak Ty.Ładniej wygląda :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madzia_87 26 kwietnia Przepyszna! Łatwa w wykonaniu i za każdym razem się udaje:) Znika w mgnieniu oka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sevillana 23 kwietnia 2010 witam, serdecznie dziekuje, musze sprobowac, zobacze czy sie uda. bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 22 kwietnia 2010 Żeby rzetelnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, dzisiaj upiekłam babeczkę używając wyłącznie mąki pszennej typ 450 (tortowa). Też jest smaczna: pulchna i sprężysta (po naciśnięciu nie robi się klucha). Polecam. Trudno powiedzieć jak długo będzie zachowywała świeżość. Na pewno jest pyszna i polecam wypróbowanie.
Zastanawiam się jaka byłaby, gdybym dodała zamiast mąki ziemniaczanej, kisiel cytrynowy? Będę musiała kiedyś sprawdzić.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sevillana 21 kwietnia 2010 witam , mieszkam za granica i niestety nie mam dostepu do maki ziemniaczanej, czy mozna dac tylko zwykla, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sevillana 21 kwietnia 2010 witam nie mam dostepu do maki ziemniaczanej bo mieszkam za granica, wiec moje pytanie brzmi czy mozna dac tylko zwylka make? pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz z waszej strony!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowawkuchni 11 kwietnia 2010 Ja mam dwie lewe rece do pieczenia,ale ten przepis jest swietny-uadalo mi sie za pierwszym razem!!! Na dodatek pycha!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salsia 13 grudnia 2009 Ja taka "babeczkę" polewam lukrem cytrynowym..............poezja :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agnesik 28 listopada 2009 Robię tą babkę od dawna i znam o wiele prostrzy sposób jaj wykonania.Ubijam jajka z cukrem i dodaję resztę składników,ubijam jeszcze przez chwilkę i do formy.(cukier nie musi się do końca rozpuścić) Nie trzeba rozzielać jajejk i przesiewać mąki.Jest rewelka i zawsze wychodzi.Smacznego:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń