Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 520

Dodano: 21.11.2009

Odsłon: 15956

Puszysta, wilgotna, długo zachowuje świeżość

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
  • jajka, 4 szt.
  • majonez np. dekoracyjny Winiary, 4 łyżki
  • cukier+cukier waniliowy (16g) razem, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • ulubiona polewa
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Ubijać białka ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier. Dobrze zmiksować do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.

  2. Dodać 4 łyżki majonezu (bez przypraw) i zmiksować.

  3. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Można dodać jeszcze kilka kropel aromatu cytrynowego, ale nie koniecznie.

  4. Ciasto wylać do wysmarowanej foremki i piec ca 45 min. w temp. 190 st. C

  5. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone.

  6. Po wystudzeniu, polać ulubioną polewą.

  7. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sevillana 23 kwietnia 2010 witam, serdecznie dziekuje, musze sprobowac, zobacze czy sie uda. bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 22 kwietnia 2010 Żeby rzetelnie odpowiedzieć na Twoje pytanie, dzisiaj upiekłam babeczkę używając wyłącznie mąki pszennej typ 450 (tortowa). Też jest smaczna: pulchna i sprężysta (po naciśnięciu nie robi się klucha). Polecam. Trudno powiedzieć jak długo będzie zachowywała świeżość. Na pewno jest pyszna i polecam wypróbowanie.
Zastanawiam się jaka byłaby, gdybym dodała zamiast mąki ziemniaczanej, kisiel cytrynowy? Będę musiała kiedyś sprawdzić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sevillana 21 kwietnia 2010 witam , mieszkam za granica i niestety nie mam dostepu do maki ziemniaczanej, czy mozna dac tylko zwykla, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sevillana 21 kwietnia 2010 witam nie mam dostepu do maki ziemniaczanej bo mieszkam za granica, wiec moje pytanie brzmi czy mozna dac tylko zwylka make? pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz z waszej strony!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowawkuchni 11 kwietnia 2010 Ja mam dwie lewe rece do pieczenia,ale ten przepis jest swietny-uadalo mi sie za pierwszym razem!!! Na dodatek pycha!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salsia 13 grudnia 2009 Ja taka "babeczkę" polewam lukrem cytrynowym..............poezja :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agnesik 28 listopada 2009 Robię tą babkę od dawna i znam o wiele prostrzy sposób jaj wykonania.Ubijam jajka z cukrem i dodaję resztę składników,ubijam jeszcze przez chwilkę i do formy.(cukier nie musi się do końca rozpuścić) Nie trzeba rozzielać jajejk i przesiewać mąki.Jest rewelka i zawsze wychodzi.Smacznego:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bluetta1 23 listopada 2009 Babka wyszła super wilgotna;) Świetne ciasto.Wszystkim smakowało zwłaszcza z kremem...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa 22 listopada 2009 i ja zrobiłam babka dobra jednak zmylił mnie opis ciasta bo moja nie była wilgotna raczej bardzo puszysta....wolę ciężkie wilgotne. ale ogólnie przepis ok

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń