Do góry

Desery Przepis na:

Babka makowa

Desery

Autor: Arabelka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 81

Dodano: 09.09.2009

Odsłon: 6532

Szybka,prosta,smaczniuchna,

Składniki

  • Jaja, 5
  • cukier (lepiej puder), 1 szkl
  • suchy mak, 1 szkl
  • mąka, 1i 1/2 szklanki
  • proszek, 2 łyżeczki
  • margaryna, 1 kosta
  • rodzynki
  • zapach migdałowy
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuścić margarynę i gorącą zalać mak.Utrzeć żółtka z cukrem .Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem,mak z margaryną,rodzynki umyte i sparzone wrzątkiem, na koniec ubite na bardzo sztywno białka.Leciutko wymieszać.Wylać do formy z kominkiem ,ale nie wysokiej ,oczywiście uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułeczką tartą.Piec w temp.160 *C ok.45-50 min.Sprawdzić patyczkiem.Po wystudzeniu polać czekoladową polewą.Pychotka.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 17 stycznia 2010 Jadłam kiedyś podobne ciasto, bardzo mi smakowało. Spróbuję upiec wg twojego przepisu. Wygląda bardzo apetycznie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wieslawa1 20 listopada 2009 Dziękuję ,napewno pyszna.Zrobię na niedzielę.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wieslawa1 20 listopada 2009 Faktycznie ,prosty przepis i napewno smaczna ta babka.Dziękuję ,do ulubionych,pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń