Do góry

Desery Przepis na:

Babka makowa

Desery

Autor: EwwRaa

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 646

Dodano: 29.10.2009

Odsłon: 1429

Zaleta - jeszcze nie słyszałam,żeby komus sie nie udała! W dodatku jest pyyyszna!!!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak przepłukać i porządnie sparzyć wrzątkiem (kilka razy zmieniając wodę). Przemielić przez maszynkę lub zmielić w malakserze.

  2. Na patelni rozpuścić margarynę i smażyć na niej mak,aż wchłonie cały tłuszcz. Mak powinien po smażeniu mieć ciemny kolor.

  3. W dużej misce zmiksować całe jaja z cukrem i aromatem do uzyskania puszystej konsystencji.

  4. Do masy jajecznej dodać (cały czas miksując) ocet,porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu,też porcjami usmażony mak.

  5. Formę babkową z kominkiem wysmarować dwoma łyżkami margaryny i wysypać bułką tartą. Wlać masę.

  6. Babkę piec około godziny w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu można polać polewą z białej czekolady,lub lukrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EwwRaa 29 marca 2010 Ilość jajek jest podana w przepisie ;)
Ma być ich dokładnie szklanka,czyli wbijamy tyle jaj do szklanki,by ją nimi wypełnić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń