Do góry

Desery Przepis na:

Babka parzona

Desery

Autor: patrusia84

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 236

Dodano: 11.12.2009

Odsłon: 6206

Najszybszy sposób na pyszne ciasto!

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy. (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego. Ciasto przelać do foremki na babkę. Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać. Przelać do formy. (Czasem korzystam ze zwykłej, kwadratowej formy.)

  2. Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. (Zależy to od "mocy" piekarnika - najlepiej sprawdzić wykałaczką - ale pewnie znacie tę metodę :))

  3. Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 13 stycznia 2010 Lubię takie szybkie ciasta. Są bardzo przydatne, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam czasu. Ciasta z cukierni (nie każdej oczywiście) to jednak nie to).

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń