Do góry

Desery Przepis na:

babka piaskowa

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14629

Dodano: 07.04.2014

Odsłon: 3887

Rasowa i puszysta klasyczna babeczka, pychotka ! :)

Składniki

  • 5 jajek
  • 250 gramów roztopionego masła lub margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany jajecznej dodać tłuszcz, mąki, wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Foremkę z kominkiem o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 55 minut.
    Po wystudzeniu dowolnie udekorować ( u mnie lukier z odrobiną żółtego barwnika i cukrowe kuleczki).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 kwietnia Apetyczna,żółciutka jak mały kurczaczek,cudowna babunia:):)Mniam! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 kwietnia apetyczna babeczka z Ewki, więc jej ciasta są tak samo kuszące :-D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 07 kwietnia Wszystkie Twoje ciasta są rasowe ! a zwłaszcza babeczki ;) Fajny szybki przepis, lubię takie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń