Do góry

Desery Przepis na:

BABKA PIASKOWA

Desery

Autor: linusia

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 386

Dodano: 07.07.2008

Odsłon: 4116

SZYBKIE CIASTO JAK LODOWKA PUSTA A MAMY OCHOTE NA COS SLODKIEGO

Składniki

  • cukier, 1 szklanka
  • jajka, 4
  • maka, 1 szklanka
  • maka ziemniaczana, 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 lyzeczka
  • margaryna, 3/4 kostki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1) margaryne rozpuscic i ostudzic 2)cukier i jajka utrzec mikserem 3)do masy jajecznej dodac maki i margaryne wymieszac 4) polowe masy wlac do uprzednio przygotowanej foremki 5) do drugiej czesci wsypac lyzke kakao lub kawy rozpuszczalnej i wlac na pierwsza czesc PIEC 30 MINUT W OKOLO 180STOPNIACH podawac posypana cukrem pudrem lub z dzemem, maslem, nutella lub konfiturami

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 16 maja 2010 Bardzo dobry przepis, tylko ja mam taką zasadę, że skrobia ziemniaczana powinna ważyć tyle samo ile mąka pszenne (np: 200g mąki pszennej i 200 g skrobi). Tłuszczu (masło/margaryna) powinno być masowo 50% mniej niż suma mas mąki i skrobi. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 04 stycznia 2010 Skorzystałam z tego przepisu, gdyż potrzebowałam ciasto do mojego deseru tiramisu ;) Babka wyszła super, tylko mnie piekła się prawie godzinę, ale to pewnie kwestia piekarnika ;) dziękuję za przepis i pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń