Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowa

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20671

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 8970

Świetne wielkanocne ciasto!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Make przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie.

  2. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mace. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać cieple jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło.

  3. Wyrobić ciasto rekami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 ?C piekarniku przez ok. 50 min.

  4. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń