Do góry

Desery Przepis na:

BABKA PUCHOWA

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19335

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 16341

Idealna na Wielkanoc

Składniki

  • Mąka pszenna, 50 dag
  • mleko, 1/2 szklanki
  • drożdże, 7 dag
  • żółtka, 10
  • cukier puder, 15 dag
  • masło, 15 dag
  • Rum, mały kieliszek
  • kandyzowane owoce, 20 dag
  • Lukier, 2 opakowania
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn: 25 dag pszennej mąki wsypać do miski, następnie sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł.

  2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum. Ponownie ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać posiekane owoce.

  3. Foremkę w kształcie babki posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec 50-60 minut.

  4. Przygotować lukier wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwić na różowo, część na ciemno-różowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lacri 14 czerwca 2009 to białe w kropki to "smoczy owoc" i ja go nie lobię ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń