Do góry

Desery Przepis na:

Babka z ajerkoniakiem

Desery

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2762

Dodano: 16.04.2012

Odsłon: 7834

pyszna, puszysta, wilgotna babka z wyczuwalną nutką ajerkoniaku :-)

Składniki

  • margaryna, 25 dag
  • cukier, 1 szkl.
  • cukier waniliowy, 32 g
  • olej, 15 łyżek
  • ajerkoniak, 1 szkl.
  • woda, 2 łyżki
  • jajka, 6
  • mąka krupczatka, 2 i 1/4 szkl.
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę, olej, ajerkoniak, cukier, cukier waniliowy i wodę gotować na małym ogniu ok. 10 min. Uważać żeby nie wykipiało. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Osobno ubić żółtka, wymieszać je delikatnie z przestudzoną masą ajerkoniakową, mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Wlać ciasto do dużej formy babkowej i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Babkę polać ulubioną polewą lub tak jak ja rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 27 lipca 2012 Biorę do ulubionych ,masz super wypieki.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 kwietnia 2012 również nie lubię suchych babek ale ten przepis mogę z czystym sumieniem polecam, babka jest naprawdę wilgotna :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 17 kwietnia 2012 Nie przepadam za babkami bo zazwyczaj są suche, ale Twój przepis chowam do ulubionych :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń