Do góry

Desery Przepis na:

babka zebra z oranżadą

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 14674

Dodano: 20.09.2013

Odsłon: 5986

Dzięki dodatkowi oranżady ciasto jest delikatniejsze i bardziej puszyste, wilgotne, pyszne, sentymentalne.. robiłam je w niesprzyjających warunkach (szalejące pod nogami psy), ale babka udała się, jest przepyszna :)

Składniki

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 200 ml oranżady (dałam białą z Helleny)
  • dodatkowo po rozdzieleniu ciasta:
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki kakao
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

    Jaja całe ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ubijałam około 7 minut). Dolać olej, oranżadę wymieszać, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach miksera.
    Ciasto podzielić na dwie połowy ( u mnie każda po około 460 gram).
    Do jednej dodać 3 łyżki mąki, zmiksować.
    Do drugiej 3 łyżki kakao, zmiksować.

    Foremkę (optymalnie z kominem) do babki wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
    Nalewać naprzemiennie 2 łyżki ciasta ciemnego i na to 2 łyżki ciasta jasnego i tak do wykończenia obu mas.

    U mnie nieregularność się wkradła, gdyż moje psy nagle stwierdziły, że mają ochotę na gonitwę pomiędzy moimi nogami :)

  2. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na 25 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 21 września 2013 Znam dokładnie ten przepis /także oranżada z Helleny/, taki sam sposób wykonania. Zawsze się
udaje, pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń