Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana - kartoflak

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 20.06.2009

Odsłon: 37769

Bardzo łatwe i pyszne.

Składniki

  • duże ziemniaków, 2,5 kg
  • Jaja, 3
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki
  • konserwa tłuszczowa (lub ok.30 dkg mielonej słoniny), 1
  • cebula, 1 duża
  • sól, pieprz (najlepej ziołowy)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane umyte ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jaja i mąkę. Dobrze wymieszać.

  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce i przesmażyć z konserwą (lub słoninką). Gorącym zalać masę ziemniaczaną. Wymieszać. Doprawić do smaku.

  3. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do prodiża-blaszki. Piec ok. 1,5 godziny.

  4. Podawać z ulubioną surówką (świetnie nadaje się kapusta kiszona), keczupem. Na drugi dzień można odsmażyć na patelni lub zmrozić. Po prostu pyszne. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 13 maja 2012 Znam tę potrawę jeszcze z dzieciństwa. Ja dodaję tłusty boczek (o konserwie nigdy nie słyszałam), oczywiście dużo cebuli, kilka ząbków czosnku i majeranek. Nie mogę się zdecydować, czy lepsza jest taka prosto z piekarnika czy na drugi dzień odsmażona. Uwielbiam obydwie postacie, choć często nie robię z oczywistych względów (kalorie).

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń