Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złota, chrupiąca skórka i puszysty środek... Bagietka jest jednym z symboli Francji. Do tego fantastyczna pasta tapenada z oliwek i kaparów popularna w Prowansji oraz serek kozi Merci Chef!
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 164
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 407
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 164
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 407
Składniki
- 250 g mąki pszennej - 10 g soli - 25 g drożdży - szklanka ciepłej wody Wszystkie składniki połączyć. Najpierw miksować je około 3 minut do połączenie się składników. Później przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i zarabiać do uzyskania elastycznej i gładkiej masy. Po wyrobieniu przełożyć do wysmarowanej olejem misy i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
- 250 g mąki pszennej - 10 g soli - 25 g drożdży - szklanka ciepłej wody Wszystkie składniki połączyć. Najpierw miksować je około 3 minut do połączenie się składników. Później przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i zarabiać do uzyskania elastycznej i gładkiej masy. Po wyrobieniu przełożyć do wysmarowanej olejem misy i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
Wyjąć ciasto minimum 40 minut przed planowanym pieczeniem. Podzielić je na 3 części. Z każdej uformować dość długą bagietkę (30-40 cm).
Wyjąć ciasto minimum 40 minut przed planowanym pieczeniem. Podzielić je na 3 części. Z każdej uformować dość długą bagietkę (30-40 cm).
Uformowane bagietki odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Warto oddzielić bagietki od siebie (ułożyć je na suchej szmatce, tworząc pomiędzy nimi fałdkę z materiału).
Bagietki naciąć nożykiem lub żyletką. Piec je na blaszce wyłożonej papierem 30 minut w 230 *C. Muszą być złote i twarde. Gwarantuję, że środek będzie puszysty ;-)
Bagietki naciąć nożykiem lub żyletką. Piec je na blaszce wyłożonej papierem 30 minut w 230 *C. Muszą być złote i twarde. Gwarantuję, że środek będzie puszysty ;-)
Tapenada - 45 g oliwek czarnych - 10 g kaparów - 2 przetarte ząbki czosnku - łyżka oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Składniki pokroić bardzo drobno. Połączyć je, ucierając widelcem razem z oliwą i przyprawami.
Bagietkę pokroić. Można ją podpiec w piekarniku, ale moja była jeszcze świeża i ciepła. Nałożyć serek i tapenadę. Delektować się ;-)