Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowe ciasteczka z miodem

Desery

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 25.02.2008

Odsłon: 1182

Porcja na 4-6 osób, kaloryczność: 354 kcal (100g), czas przygotowywania: 40 minut, ciastka łatwe i średnio drogie.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta (50dag)
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 5 dag migdałów
  • 10 dag miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto rozmrozić, rozłożyć na stolicy posypanej mąką. Wykroić krążki o średnicy około 7 centymetrów. W środku krążków wykroić dziurki o średnicy 4 centymetrów. Rodzynki i migdały sparzyć, osączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać. Miód rozpuścić w garnuszku, dodać wszystkie bakalie i cynamon, dokładnie wymieszać. Dusić około 2 minuty na wolnym ogniu. Wystudzoną masę wyłożyć łyżeczką na środek całego krążka, przykryć drugim krążkiem z dziurką. Zlepić brzegi obu krążków. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć ciasteczka i posmarować na wierzchu zimną wodą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec 25 minut. MOJA RADA: W zależności od gustów można dowolnie zmieniać proporcje i skład bakalii. ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń