Do góry

Desery Przepis na:

Baklawa - wersja uproszczona

Desery

Autor: jonita

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 50

Dodano: 01.03.2009

Odsłon: 26859

łatwe, smaczne, szybkie do przygotowania i niedrogie

Składniki

  • 20 dag orzechów włoskich, laskowych lub innych
  • 5 łyżek cukru do nadzienia orzechowego
  • do syropu: 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 duże łyżki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego z Biedronki, (lub innego już rozwałkowanego)
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pierwszego opakowania ciasta francuskiego odetnij 3/4 placka i rozciągaj ciasto w dłoniach aż uzyskasz rozmiar i kształt Twojej blachy do pieczenia. Ułóż je na blasze zakrywając całą jej powierzchnię. Blacha powinna być płaska.

  2. Orzechy pokrusz na drobne kawałaki (można użyć do tego robota, wałka lub kupić orzechy już zmielone na drobne kawałki) i wymieszaj z 5 łyżkami cukru. Połową takiej mieszanki posyp dokładnie płat ciasta francuskiego ułożony wcześniej na tortownicy.

  3. Pozostałą z pierwszego opakowania 1/4 płatu ciasta francuskiego rozciągnij w dłoniach tak, aby zakryła połowę ułożonego na blasze ciasta. Następnie odetnij 1/4 ciasta z drugiego opakowania i też rozciągając zakryj drugą połowę ciasta posypanego orzechami.

  4. Teraz posyp powierzchnię ciasta pozostałymi orzechami z cukrem.

  5. Resztę ciasta francuskiego (3/4 drugiego opakowania) rozciągnij w dłoniach i zakryj nim całą powierzchnię ciasta na blasze. Teraz pokrój całość na blasze na prostokąty lub romby.

  6. Całość piecz do zrumienienia (około 20 minut). Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj syrop: szklankę wody zagotuj z 3/4 szklanki cukru, 2 łyżkami miodu i sokiem z cytryny. Wyłącz, gdy tylko się zagotuje, nie powinien zgęstnieć.

  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i polej każdy kawałek ugotowanym syropem. Poczekaj aż ostygnie i delektuj się smakiem!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tusia28 22 lutego 2014 oryginalna baklava jest z ciasta filo.. choc pewnie na francuskim ciescie też dobrze smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 05 lutego 2011 Witam,
rozmiar blachy nie jest tak bardzo istotny, gdyż ciasto należy tak "rozicągać", żeby pasowało do naszej blachy. Ja korzystam z blachy na szerokość tradycyjnego piekarnika. Temperatura pieczenia 180 stopni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Shiloh 25 października 2009 Jestem jeszcze kilka dni w USA i tutaj po raz pierwszy zjadlam baklawe. Jak wroce napewno zrobie ja wg Twojego przepisu. Dziekuje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zoja29 21 października 2009 mam dwa pytania
1. jaka jest wielkość blachy?
2. jaka jest temp. pieczenia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń