Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażan faszerowany tuńczykiem

Przekąski

Autor: agulaa

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 160

Dodano: 24.11.2009

Odsłon: 5915

Pyszne i zdrowe danie:)

Składniki

  • bakłażan, 2
  • tuńczyk w kawałkach, 1 puszka
  • pomidory w puszce, 1
  • pieczarki, 6 średnich
  • cebulka, 1 średnia
  • pomidory świeże, 2
  • czosnek świezy, 3 ząbki
  • sól, pieprz, oregano, szałwia, bazylia, wg uznania
  • ser mozarella lub żolty, kilka plastrów
  • cytryna
  • ryż, pół woreczka
  • natra pietruszki, pół pęczka
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć, skropić delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Odstawić na chwilkę, żeby wyeliminować goryczkę. W tym czasie pokroić cebulę, pieczarki wydrążony farsz z bakłażana (bez pestek), podsmażyć. Dodać odsączonego tuńczyka, pomidory pokrojone w kostkę, ząbek czosnku, posiekana pietruszkę i ugotowany ryż.

  2. Doprawić ziołami, solą, pieprzem. Z pomidorów w puszce, czosnku, ziół, soli i pieprzu zrobić sos ( ja miksuje wszystko w blenderze z odrobina wody).

  3. Wydrążone bakłażany wypełnić farszem, przykryć serem. Polać sosem, posypać pietruszką. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w prodiżu około 30 minut.

  4. Smacznego!!!

  5. Na razie dodaję zdjęcie robocze, bo wysiadł mi aparat:/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń