Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażany z mięsem

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1888

Dodano: 12.07.2009

Odsłon: 6089

Syte i smaczne

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 200g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • pietruszka zielona
  • Ser żółty do posypania
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, papryka
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażana przekroić na pół, wydłubać trochę ze środka, tak by zmieścił się tam farsz. Posypać solą i odstawić.

  2. W tym czasie smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i doprawiamy wg uznania. Gdy mięso już jest prawie podsmażone wyciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy pokrojone pomidorki (bez skórki) i pokrojone resztki wydłubanego bakłażana. Smażymy wszystko razem, mieszając, podlewając ewentualnie małą ilością wody. Dodajemy na końcu pokrojoną pietruszkę.

  3. W tym czasie bakłażany lekko się odwodniły (przez sól), wycieramy nadmiar wody papierowym ręcznikiem i teraz już możemy nakładać farsz. Na nałożony farsz sypiemy dowolną ilość sera żółtego i zapiekamy w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 12 lipca 2009 Muszę wypróbować:) Dzięki za radę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xadix 12 lipca 2009 Ja zamiast solenia bakłażanów na dosłownie moment wrzucam je go wrzacej wody po czym wyciągam i czekam aż ostygną po czy nadziewam farszem....to taki drugi sposób aby nie były takie twarde

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń