Do góry

Desery Przepis na:

bananowe ciacho

Desery

Autor: eva3eva

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 30.07.2008

Odsłon: 4866

pyszne ciacho do gorzkiej kawy, bez pieczenia

Składniki

  • mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
  • herbatniki petit beurre klasyczne 52 ząbki ("jutrzenka" 100g najlepsze), 5 paczek
  • banany, 4-5 sztuk
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • śmietana kremówka 30-36% (400g), 1
  • wiórki czekoladowe lub kawa, dla ozdoby
  • cukier puder lub śmietanafix (proszek do ubijania śmietany), 3 łyżki lub opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko w zamkniętej puszce wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 (trzy) godziny. Poziom wody musi być równy wysokości puszki. W tym czasie herbatniki skruszyć na miazgę i roztopić margarynę. Połączyć w naczyniu (miska). Rozłożyć łyżką masę herbatnikową w formie 30x30 lub podobnej, tak aby masa miała grubość około 1 cm i odstawić w chłodne miejsce. Banany pokroić w talarki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem lub śmietanafix''''''''''''''''em. Po trzech godzinach wyjąć i otworzyć ostrożnie mleko. UWAGA !!!!!!!!! PUSZKA I JEJ ZAWARTOść Są BARDZO GORąCE. Mleko ma konsystencję budyniu i smak karmelu. Po otwarciu rozprowadzić mleko na masie herbatnikowej. Następnie rozłożyć bananowe talarki i przykryć ubitą śmietaną. Całość posypać wiórkami lub kawą. Ciasto świetnie komponuje się również z innymi owocami świeżymi i przetworzonymi, również z puszki np. truskawki, jagody, borówki, ananasy, brzoskwinie, gruszki, mieszanka tropikalna itp. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

linusia 31 lipca 2008 zrobilam wczoraj zaraz po przeczytaniu to CIACHO.... musze Ci powiedziec ze powinnas je nazwac bananowy zabojca!!!!! moja rodzinka peka w szwach i juz pytaja czy zrobie jeszcze. PRZEPYSZNE polacam (robilam z bananami zadko sie je wykorzystuje wiec warto bylo)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń