Do góry

Przekąski Przepis na:

Bananowe łódeczki

Przepis dnia 2008-10-02
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 11367

1 porcja - 290 kcal

Składniki

  • 4 banany
  • serek waniliowy
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon
  • rodzynki
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny.
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Banany starannie umyć i dokładnie osuszyć - pod żadnym pozorem nie obierać owoców ze skórki! Przekroić banany wzdłóż na pół, tak, by powstały podłużne talerzyki wypełnione bananowym miąższem. Z owoców (ale nie ze skórki) odciąć szkodliwe dla zdrowia końcówki. Skropić skórkę sokiem z cytryny - dzięki temu zachowa ona świeżość i nie będzie ciemniała. Wymieszać dokładnie serek waniliowy z odrobiną cynamonu, śmietanką oraz cukrem pudrem. Jeśli smak masy jest zbyt mało wyrazisty, można dodać kilka kropli soku z cytryny. Przygotowaną masą serowo-śmietanową napełnić szprycę do kremów i następnie wycisnąć ją na banany. Rodzynki sparzyć, a potem posypać nimi wierzch deseru. Gorzką czekoladę utrzeć na tarce o dużych otworach. Czekoladowymi wiórkami posypać bananowy deser. Przed podaniem gotowe łódeczki dobrze jest schłodzić przez kwadrans w lodówce. Można je też dodatkowo ozdobić listkami mięty, dowolnymi bakaliami lub polać drobiną likieru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń