Do góry

Desery Przepis na:

Banica - strudel z bryndzą

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 04.02.2009

Odsłon: 2295

Pyszny strudel z bryndzą, przedstawiciel kuchni bułgarskiej.

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 25 dag
  • olej, łyżka
  • ocet, 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • bryndza, 40 dag
  • jajka, 4
  • szklanka mleka
  • masło, 15 dag
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, 4 łyżek letniej wody, octu i soli zagnieć twarde ciasto. Podziel je na 9 małych kuleczek. Każdą posmaruj olejem i pozostaw w cieple na 30 minut. 2. Bryndzę dobrze rozetrzyj w makutrze, dodając 2 jajka i 1/2 szklanki mleka. Kulki ciasta rozciągaj podobnie jak ciasto na strudel formując cieniutkie placki. Tortownicę o śred. 24 cm nasmaruj masłem, resztę masła stop. Na spodzie tortownicy ułóż jeden płat ciasta, skrop masłem, posmaruj nadzieniem. Powtarzaj te czynności aż do ułożenia 8 płatów. Przykryj 9 płatem. Polej pozostałym mlekiem zmiksowanym z resztą jajek i pozostałym masłem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Czas przygotowania: 90 minut, 1 porcja: 594 kcal

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń