Do góry

Przekąski Przepis na:

Baranek kokosowy

Przepis dnia 2008-03-22
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 5302

Składniki na 1 baranka

Składniki

  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 rodzynki (na oczy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka gotowej polewy czekoladowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń